Istoria

Satul Ustia a fost menționat documentar în anul 1617.

Satul Ustia este situat în zona centrală a Republicii Moldova. Distanţa dintre sat şi oraşul Chişinău este de 48 km. Satul Ustia este o localitate aşezată la intersecţia a două rîuri, rîul Răut şi Nistru. Aşezare geografică favorabilă constituie o oportunitate pentru dezvoltarea turismului rural, satul este înconjurat de păduri, care pot fi utilizate ca zone de odihnă pe parcursul întregului an. De asemenea, mai activează gimnaziul cu aproximativ 255 copii, punctul medical, magazine, biblioteca publică. Pe teritoriul satului se află structurile de stat (Secţia de Paşapoarte, Comisariatul de Poliţie, Procuratura, Judecătoria raionului Dubăsari) care au fost refugiate şi amplasate pe teritoriul satului Ustia pentru exercitarea funcţiilor de bază a structurilor date pentru populaţia fostului raion Dubăsari şi Grigoropol, inclusiv şi locuitorii de pe malul stîng al Nistrului. Satul Ustia are o populaţie în jur de 3670 locuitori, din care 1108 îl constituie tineretul de vîrsta 16-30 ani.
După cum ne spune legenda numele de Ustia vine de la doi îndrăgostiţi. Cică un ţăran cu numele Gheorghe iubea fata unui boier pe nume Ustina. Părinţii fetei erau împotrivă la dragostea pe care o purta Ustina pentru Gheorghe. Şi au hotărît aceşti doi îndrăgostiţi să fugă din acele părţi unde locuiau. Au fugit într-o diminiaţă în zori pe cînd toată lumea dormea, dar cînd sau sculat părinţii fetei şi au văzut că fata nu este, au poruncit slugilor să se ia în goană după ei, i-au gonit pe tineri pînă ce le-au pierdut urma. Şi aceşti tineri sleiţi de puteri au ajuns la intersecţia a două lacuri, sau odihnit pînă diminiaţa şi cînd sau trezit şi au văzut pe ce loc frumos se află au hotărît să trăiască pe aceste meleaguri frumoase. De aici şi numele satului vine de la Ustina, şi hramul satului este la Sf.Gheorghe pe data de 6 mai.
Ustia sat ca alte sate din Moldova. În jurul satului avem: Valea Ulmului, Valea Icoanei, Dealul Racla, Dealul Seliştei, Şleahul Răculeştilor, Ciahlăul, Mohnata, Podiş, La izvor, Bostănie, Bulboaca, Ciahlău.
Populaţia satului Ustia încă din vechime se ocupă cu agricultura, pescuitul. Aceasta ne-o dovedesc şi condiţiile favorabile atît cele naturale cît şi cele economice.